preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Ljubo Babić" Jastrebarsko

Login
Tražilica

VOZNI RED

Raspored zvona

   Prije podne
   8:00–8:45–prvi sat
   8:45–8:50–mali odmor
   8:50–9:35–drugi sat
   9:35–9:40–mali odmor
   9:40–10:25–treći sat
   10:25–10:40–veliki odmor
   10:40–11:25–četvrti sat
   11:25–11:30–mali odmor
   11:30–12:15–peti sat
   12:15–12:20–mali odmor
   12:20–13:05–šesti sat
   13:05-13:10 - mali odmor
   13:10–13:55-sedmi/nulti sat

   Poslije podne
   14:00–14:45–prvi sat
   14:45–14:50–mali odmor
   14:50–15:35–drugi sat
   15:35–15:40–mali odmor
   15:40–16:25–treći sat
   16:25–16:40–veliki odmor
   16:40–17:25–četvrti sat
   17:25–17:30–mali odmor
   17:30–18:15–peti sat
   18:15–18:20–mali odmor
   18:20–19:05–šesti sat

 

 

SLUŠAONICA

OD VRTIĆA DO ŠKOLE

MONOGRAFIJA ŠKOLE

KNJIŽNICA ONLINE

SIGURNIJI INTERNET

 

NAGRADA GRADA

Brojač posjeta
Ispis statistike od 12. 1. 2011.

Ukupno: 1597500
Danas: 8

Korisni linkovi

 

Vijesti iz CARNet-a
 

PREPORUKA  KNJIŽNIČARA  yes

 

           Obogatite svoj život  knjigama  jer  knjige razvijaju um… pomoću njih učimo nešto novo … knjigama se proširuje vokabular … knjige potiču kreativnost i zabavne su …  pomoću knjiga stječemo nove prijatelje…

Ako knjige čitate, onda vam je sve ovo već poznato, a ovdje su još neki od razloga  zašto je važno čitati knjige...

 

• čitanjem se neizmjerno duhovno obogaćuješ, otkrivaš mnogo o sebi i onome što bi želio jednom biti

• razvijaš oštrinu uma, sposobnost analize i vlastitu kreativnost

• snažno potičeš maštu i poboljšavaš koncentraciju

• proširuješ vokabular i razvijaš komunikacijske vještine što pomaže u ljepšem i lakšem izražavanju u društvu

• trud i vrijeme uloženo u čitanje knjiga omogućit će ti da sve brže i kvalitetnije čitaš, lakše pamtiš i brže učiš

• knjige su uvijek izvor novih ideja

 

No, između velikog broja knjiga na policama knjižnice, možda vam je promakao neki naslov koji je vrijedno pročitati. Kada razmišljamo o novoj knjizi koju bismo pročitali, osobna preporuka ima velik značaj.

Zato ovdje možete pronaći neke od knjiga koje vam preporučuju vaši vršnjaci, a neke su nove na našim policama vašim odabirom u projektu 1 razred 1 knjiga.  Nadam se da će svatko pronaći nešto za sebe...

Na dnu stranice možete pronaći korisne upute kako napisati referat, napraviti plakat, kako koristiti mentalne mape.

 

   Kinney, Jeff   “Gregov dnevnik: ljetna žega”
Duhoviti i svima nam dragi žgoljavac Greg, ponovo će oduševiti svoje brojne poklonike. U ovom, četvrtom nastavku njegovih dogodovština, mama daje sve od sebe kako bi Grega (potpuno “kućnog tipa”) potaknula na aktivno sudjelovanje u ljetnim praznicima te ga uključila u brojne aktivnosti i obiteljska druženja. No, Greg je idealne ljetne praznike zamišljao provesti u kući uz navučene zavjese i uz svoje omiljene video igrice. Tako će mu na mamino inzistiranje posjet javnom bazenu ostaviti trajne traume, a odlazak u mamin frizeraj biti jedan od boljih ljetnih provoda.

 

http://www.gkmm.hr/images/odjel_za_djecu/grozni-grga-i-mumijina_200.jpg    Simon, Francesca     “Grozni Grga i mumijina kletva”
Nove smicalice Groznog Grge koji je spreman na sve samo da bude po njegovom. Zbog toga često strada Savršeni Siniša koji je uglavnom prvi na udaru. Tako je bilo i kad su sakupljali male igračke iz kutija žitnih pahuljica, ali i onda kad je Siniša imao novu, novcatu, još neotvorenu igračku, komplet “Mumijina kletva”. Nije lako ni roditeljima jer se Grga ne obazire na mnoge zabrane a uz to im i ne vjeruje. Eh, taj Grga!

 

http://www.gkmm.hr/images/odjel_za_djecu/ivana_gulijasevic_moja_slavna_prijateljica_200.jpg      Guljašević, Ivana   “Moja slavna prijateljica”
Prvi roman za mlade, proslavljene ilustratorice i spisateljice, tematizira prijateljstvo i odrastanje. Glavna junakinja, tinejdžerica Mia, u godinama je kada se krhkost, ali i neophodnost prijateljevanja najdramatičnije osjećaju. Najbolja prijateljica pretvara se u potpunog stranca nakon što je snimila CD i postala slavna, prijateljstvo se naprasno prekida te Mia ostaje osamljena, tužna i povrijeđena. Kroz roman se provlače pitanja nepravde, prolaznosti slave i površnih međuljudskih odnosa.

 

http://www.gkmm.hr/images/odjel_za_djecu/nemoj_reci_nikome_200.jpg     Brajko-Livaković, Maja     “Nemoj reći nikome”
Suvremen roman koji zahvaća vrlo osjetljivu i aktualnu temu, a to je informatička mreža, koja uza sve dobrobiti, donosi i niz izazova i opasnosti kojima su posebno podložni mladi u svojoj najdelikatnijoj životnoj dobi – pubertetu. Glavna junakinja je vesela i pomalo lakomislena 15-godišnja Zagrepčanka, kojoj život protiče poprilično bezbrižno i uspješno, sve dok se ne zaljubi u naizgled idealnog dječaka Frana. Tada se malo pomalo idilična slika svijeta ruši. Tena upada u perfidnu mrežu kriminala, ali zahvaljujući vjernim i dobrim prijateljima, te razumnim roditeljima, ona uspijeva prebroditi ovo krizno životno razdoblje.

 

http://www.gkmm.hr/images/odjel_za_djecu/Puz-Slavek-u-polju-suncokreta_200.jpg  Zubović, Sonja   “Puž Slavek u polju suncokreta”
Puž Slavek je jedan poštovan, pažljiv i pristojan puž koji jako drži do sebe i svoje kućice, ali i do drugih živih bića.Jednoga dana, unatoč pažnji, Slavek se strmoglavio niz liticu i tako upoznao dva pomalo ohola suncokreta.Ova poučna priča pokazat će djeci kako nije dobro previše se hvalisati i druge smatrati manje vrijednima od sebe, jer svatko od nas ima svoje vrijednosti, ali i nedostatke i svi smo jednaki pod kapom nebeskom.Slavek oholim suncokretima na kraju ipak oprašta ružno ponašanje jer je dobar i nije zlopamtilo.Priča je vedra, živo ilustrirana te prikladna za djecu.

 

Preporuke vaših vršnjaka…

DO 4. RAZREDA

Alan Alexander Milne: MEDO WINNIE ZVANI POOH

U ovoj knjizi se radi o jednom medvjedu koji ima razne avanture s prijateljima i rješava ih na svoj poseban način. Sviđa mi se jer je zabavna, dobra i lijepa.


Sanja Polak: DNEVNIK PAULINE P.

      Upoznajte Paulinu P. veselu, simpatičnu, učenicu drugog razreda koja zapisuje važne  događaje iz svoga života. Iz dana u dan, iz mjeseca u mjesec, tijekom jedne školske godine  prepune zanimljivih, običnih i neobičnih, zgodnih i nezgodnih, sretnih i nesretnih  trenutaka, pratimo ovu vedru i duhovitu junakinju.  Budući da motivi o kojima Paulina govori pripadaju životnoj svakodnevnici suvremenog gradskog djeteta, mnogi će se prepoznati u njezinim pričicama, a upravo je i to jedan od razloga velike popularnosti ove knjige među djecom, osobito djevojčicama. 

Ja jako volim „Paulinu P.“ jer dok čitam tu knjigu saznajem da imamo puno toga  zajedničkog u životu i da i u pričama nisu samo nestvarni i izmišljeni događaji.

Preporučujem je svima koji vole čitati knjige i onima koji to malo manje vole jer kad pročitaju Paulinu P.  zavoljet će čitati.


Nikola Pulić: KLJUČIĆ OKO VRATA

           U ovoj knjizi radi se o djevojčici maji koju čovjek prevari tako da joj kaže da ima čarobni sapun koji učini da ključevi mirišu. Neću vam puno  reći o sadržaju zato što želim da i vi čitajući ovu lektiru osjetite to uzbuđenje koje sam i ja osjetila . Pouka ove priče je da  nikad ne razgovarate sa strancima. Ja vam preporučujem ovu lektiru zato što će te u njoj saznati mnogo vrijednosti koje će vam pomoći u stvarnom životu.


Mato Lovrak:  DRUŽBA  PERE  KVRŽICE

            Ovu lektiru rado bih preporučila svim čitateljima zato jer je vrlo poučna i govori o slozi jedne skupine djece koja su se ujedinila i učinila sve da preurede jedan stari mlin. Uloga Pere Kvržice bila je da ujedini svoju družbu i s njima postigne velike stvari. Ova knjiga još govori i o mnogim preprekama koje su djecu pomalo sprječavale u izvršenju svojeg plana. Družba je bila vrlo pametna i pažljiva jer je morala čuvati tu svoju tajnu neotkrivenom. Na kraju ove avanturističke knjige družbi je preostalo samo otkriti tajnu svome selu. Kad su je napokon otkrili cijelo je selo bilo ponosno na njih. Učinite i vi nešto čime će se vaši roditelji ponositi vama!


Matko Marušić: SNIJEG U SPLITU

           Knjiga „Snijeg u Splitu“ je pripovijetka o razigranom djetinjstvu djece poslije ratnog vremena. Matko Marušić piše o svom djetinjstvu, prijateljima, sukobima i obitelji. Dječak Matko je znatiželjan, razigran i kreativan. Preporučujem ovu knjigu jer je zanimljiva i priča o klasičnom djetinjstvu naših roditelja.


Ivana Brlić-Mažuranić: ČUDNOVATE ZGODE ŠEGRTA HLAPIĆA

Radnja ove knjige odvija se u postolarnici majstora Mrkonje. Šegrt Hlapić je mali dječak veselih očiju i pomalo velikih čizama. Ima veliku crnu torbu,crvenu majicu i zelene hlače. Odlučno odlazi na putovanje kako bi razgazio svoje nove čizme, ali na svom putovanju upoznaje Gitu. Gita je mala djevojčica plave kose i plavih očiju, a nosi plavu lepršavu haljinu i bijele cipelice. Na cijelom tom putovanju Hlapića pati njegov psić Bundaš. Događa se i još mnogo zanimljivosti koje ćemo doznati od Hlapića, Gite i Bundaša, zato pročitajmo ovu knjigu i postanimo i mi dio Hlapićevog društva. Moja je preporuka da ovu knjigu pročitate jedeći bombone i grožđe, kako nam je to naša spisateljica Ivana Brlić-Mažuranić napisala u ovoj  uzbudljivoj knjizi.                                    


Vladimir Nazor: BIJELI JELEN

         Guščarica Anka je djevojčica od šest godina koja je svako jutro vodila guske na malo polje. Jednoga dana tražeći guska Gagarila izgubila se u šumi. Spasila je košutu od lovaca i ona ju je odvela u jelenji ležaj u planinu, daleko od Vranje. Provevši noć tamo, dobila je čudesnu moć razumijevanja životinjskog jezika. Šumske životinje su odlučile da Anka može ostati i živjeti u ležaju jelena Vitoroga. Zbog njene zlatne kose dali su joj ime Zlatokosa. U ležaju se našlo bijelo jelenče, njih dvoje živjeli su skupa. Lovci su uhvatili bijelog jelena i tražili da se zamijeni za Zlatokosu, da se može vjenčati za njihovog kneza. Ova priča mi se jako svidjela zbog toga što govori o ljubavi djeteta prema životinjama zbog koje bi ona učinila sve za njega.


Luko Paljetak: MIŠEVI  I  MAČKE  NAGLAVAČKE

          Ovu sam knjigu odabrala zato što je baš dobra za djecu. Kad sam je čitala bilo mi je super jer je zabavna i  napravljena za zabavno čitanje. Toliko mi je bila dobra da sam je pročitala par puta, koliko sam je čitala skroz sam je zapamtila. Ovo je moj izbor jer je knjiga super i zabavna.


Felix Salten: BAMBI

Knjigu „Bambi“ sam izabrala zato što je zanimljiva i poučna. U knjizi se radi o jednom malom jelenu koji je živio u šumi sa svojom majkom i prijateljima i jednog dana je krenuo u pustolovinu. Preporučam svima da je pročitaju i uđu u svijet mašte.


Sunčana Škrinjarić: PLESNA HALJINA ŽUTOG MASLAČKA

Svake godine svi cvjetovi su održavali ples, ali tu je bio jedan maslačak koji je bio tužan. Jednog mu je dana pauk, koji je bio vrlo ohol, ispleo haljinicu. Maslačak je bio sretan. Sutradan nakon plesa došao je jedan dječak i otpuhao mu haljinicu.  Poslije dugo vremena nastali su drugi maslačci. Ovu bih priču preporučila svakom djetetu da je pročita.


 

OD 5. DO 8. RAZREDA 

Gustav Schwab: NAJLJEPŠE PRIČE KLASIČNE STARINE

         Schwab, inspiriran antičkom književnošću, prepričao je neke od najljepših grčkih mitova. Mitovi spominju junake lužanskog podrijetla poput Herakla, Perzeja i Jazona, a s druge strane imamo legendarni Trojanski rat, a mitovi o Dedalu i Ikaru, Midi i Sizifu uče nas životnim vrijednostima kroz pouke koje možemo izvući.  Spoj fantazije, predivnih motiva i pjesnička snaga odlikuju ovu knjigu, čineći je klasikom za čitanje.


Maja Brajko-Livaković: FINKA FI

          Finka Fi je pripovijetka o maloj priljepčici koja je jako znatiželjna. Meni se ta knjiga svidjela jer govori o tome da slušamo svoje roditelje jer su oni puno iskusniJI od nas. Naučila sam i da za ljubav moramo malo pričekati i naći onu pravu. Finka Fi je knjiga koju morate pročitati jer čete se oduševiti i nešto naučiti.


Stjepan Tomaš: MALI RATNI DNEVNIK

            Ovaj ratni dnevnik je jako zanimljivog sadržaja. Već iz naslova možemo shvatiti radnju. Naime, radnja je smještena u vrijeme Domovinskog rata, a govori o ratnim razaranjima. Ovo djelo potvrđuje misao da je rat nešto najgore što se čovjeku može dogoditi. Dnevnik mi se jako svidio jer je realističan, prilagođen nižim uzrastima i naučio me nešto o ratnim zbivanjima u Hrvatskoj.


Joža Horvat: WAITAPU

           Waitapu je roman u kojem je opisan dječak Iteo koji sanjari o tome kako će se jednoga dana uputiti daleko na pučinu gdje se po drevnim pričama dodiruju nebo i more. Iteo živi na otoku u Tihome oceanu,  na kojem je jedva vidljivo selo u zelenilu kokosovih palmi. U knjizi su mi se posebno svidjele njegove osobine poput hrabrosti i odlučnosti. Mislim da bi trebali pročitati ovaj roman jer je jako zanimljiv zbog neobičnih i nestvarnih događaja i lijepog završetka.


William Shakespeare: ROMEO I JULIA

            Ja bih preporučila knjigu Romeo i Julia koju je napisao William Shakespeare. Sviđa mi se jer se u njoj isprepleću svi doživljaji od tuge, jada i razočaranja do sreće, veselja i ljubavi. Radnja je jako zanimljiva i opisivanje i način radnje je zaista nešto posebno. Od Shakespearea sam samo zapravo čula za Romea i Juliu ali sigurna sam da su mu i druga djela dobra. U knjizi se radi o mladiću Romeu i djevojci Juliji koji su iz različitih obitelji koje su neprijatelji. Njih dvoje su se na prvi pogled zaljubili, no nisu mogli biti zajedno jer je njihova ljubav bila nemoguća. No oni su se tome usprotivili i ipak su u tajnosti bili skupa. Tako su se i vjenčali zajedno. Jednoga dana Romeo je ugledao Juliju kako spava no on je mislio da je ona umrla. Zato se on ubio. Kada se Julia probudila ugledala je mrtvog Romea, tada se i ona se i sama ubila jer je mislila da njen život nema smisao bez Romea. Ova knjiga zbilja potiče na razmišljanje i stvarno je odlična. Upravo bih je zato preporučila i vama da je pročitate sa zadovoljstvom i da u tome uživate. 


Ferenc Molnar: JUNACI PAVLOVE ULICE

           Ovu knjigu sam odabrala za preporuku jer mi se svidjela složnost i društvo ovih mladih dječaka, koji su imali svoj logor po imenu Grund. Tada je počeo rat s drugim dječacima koji su željeli zauzeti njihov grund, no junaci Pavlove ulice se nisu predavali u čuvali su logor i jedni druge. Ova knjiga mi je posebna jer ima vrlo važnu pouku koja glasi: Nikad se nemoj predati, brani sebe i svoju obitelj i prijatelje jer uvijek moraš biti dobar i pomoći.


Hrvoje Hitrec: SMOGOVCI

           "Smogovci" je priča o mladim članovima hrvatske obitelji Vragec koji žive u Naselku, neuređenom naselju u zagrebačkoj četvrti Peščenici. Za šestero braće život nije bio lak. Odrasli su bez očeve prisutnosti, a majka Melita je morala nekako prehraniti svoju obitelj, te je prihvatila posao u dalekoj Njemačkoj. Meni se jako svidjelo poglavlje kad je Nosonja spasio đake zakašnjake. Tu se radi o Nosonji koji je odveo Dadu u školu, ušli su pet minuta prije zvona i onda je čistačica zatvorila vrata i djeca su ostala ispred. Potom je Nosonja rekao čistacici da ima paučine u kutu, pa se ona čudila jer je taj kut jako dugo čistila, Nosonja je iskoristio priliku i otvorio vrata. Meni se jako svidjela ova priča jer je smiješna. Preporučujem svima da pročitaju “Smogovce”.


Branka Primorac: MATURALAC

Maturalac započinje tako što učenici 8.A razreda idu na maturalac u Dubrovnik s strogom, ukočenom i dosadnom razrednicom Veronikom Martić. Tamo su se zabavljali i družili. Dobivali su prijeteće poruke, pokušavali su razotkriti tko je slao te poruke i dok su istraživali događale su im se nezgode i nevolje. Na kraju je sve dobro završilo. Knjiga mi se sviđa zato što je zanimljiva, zabavna i uzbudljiva.                                                                             


DNEVNIK ANNE FRANK

Ova knjiga je jedinstvena – to je jedan od najpotresnijih komentara o ratu i njegovu djelovanju na ljudska bića što sam ikad pročitala. U svom dnevniku Anna prikazuje promjene osmero ljudi koji su se dvije godine skrivali od nacista u okupiranoj Nizozemskoj. Anna je napisala dnevnik i puno razmišljala o temama o kojima bi vrlo osjećajni i talentirani adolescenti također pisali da im prijeti smrt. Njen dnevnik je primjeren spomenik njenom profinjenom duhu i duhu onih koji su radili i rade u službi mira. Čitanje ovoga dnevnika je za mene bilo bogato i korisno iskustvo.

 

 

 

 

preskoči na navigaciju