2021-10-30 21:50:35

LISTOPADSKE AKTIVNOSTI U PŠ PETROVINA

Kako je mjesec listopad prepun prigodnih datuma koje i inače obilježavamo svake godine, sada ih je Eko grupa naše škole odlučila objediniti u mali projekat povezujući ih u rano jesenska događanja u našoj školi Sve je počelo izvanučioničkom nastavom 1, 2. i 3.  razreda u Svetoj Jani – posjetom mlinu i etno zbirci, a zatim sadnjom lukovica tulipana i narcisa u školski kamenjar i izradom razrednog Jesenka na panou, od lišća i kukuruzovine.

U drugom tjednu listopada, od 11. do 15. 10. 2021.godine Hrvatski zavod za javno zdravstvo u sklopu projekta Živjeti zdravo, organizira provedbu nacionalnog Tjedna školskog doručka, kojeg smo i mi obilježili. Proučili smo materijale i upute i krenuli u realizaciju nekih od predloženih aktivnosti .

Naš je školski jelovnik raznovrstan i uključuje raznovrsnost namirnica, no još smo ga više obogatili raznovrsnim povrćem uzgojenog u našem zavičaju, jer naglasak ovogodišnjeg Tjedna zdravog doručka su povrtni dodaci .

Učenici Eko grupe su proveli malu anketu među učenicima svih razreda o prehrambenim navikama , ali i ukusima i onome što više vole, kako bi pomogli oko kreiranja školskog jelovnika.
Rezultati ankete pokazali su koje povrće i voće učenici najviše vole, a isto tako i koje mliječne prerađevine i napitke najčešće konzumiraju. Sakupljeni podaci će koristiti u kreiranju školskog jelovnika .
Osim ankete o prehrambenim navikama i ukusima svojih vršnjaka, učenici Eko grupe bili su i mali novinari pa su intervjuirali našu školsku kuharicu, tetu Sanju .
Bilo je zanimljivih pitanja o njenom radu i brizi za organizaciju i pripremu obroka .
Nakon razgovora zamolili smo je da sama na papir napiše ono što nas je zanimalo .
U znak zahvalnosti učenici su joj napravili lutkicu kuhara.

Sve se to odvijalo u tjednu u kojem slavimo i obilježavamo Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje, a isto tako smo obilježili i Dan jabuka – kraljice voća, što je bila odlična poveznica sa sadržajima i aktivnostima koje smo provodili i u drugim predmetima .

Sakupljali smo i stare recepte naših mama i baka, te ih uvezli u knjigu recepata, što se poklopilo sa početkom obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige .

U hodniku škole je postavljen mali kutak jeseni kojem su doprinijeli svi razredi, donoseći jesenske plodove, iz vrtova, voćnjaka, njiva, ali i iz jesenskih šetnji šumom koja je također bogata jesenjim darovima .

U šetnji prirodom učenici su u izvornoj stvarnosti učili prepoznavati i imenovati najčešće vrste drveća i njihovih plodova, razlikovati listopadno i vazdazeleno, no isto tako i spoznavati važnost očuvanja prirode od onečišćenja, kao uvjet života za sva živa bića .

Svi razredi , na raznim su nastavnim predmetima ovaj mjesec o jeseni i prigodnim temama pjevali, slikali, modelirali, slušali i čitali pjesme, priče i igrokaze .

Fotografije s jesenskih aktivnost u PŠ Petrovina možete vidjeti ovdje.


Osnovna škola "Ljubo Babić" Jastrebarsko