2021-09-24 22:06:00

OBILJEŽEN EUROPSKI DAN JEZIKA

I ove smo godine u nastavi njemačkog jezika obilježili 26. rujan – Europski dan jezika. Koliko je znanje stranih jezika važno, učenici u Hrvatskoj svakodnevno uočavaju i u svojoj neposrednoj okolini. Migracije su sve češća pojava pa tako njihovi prijatelji s kojima su donedavno sjedili u školskim klupama sa svojim obiteljima odlaze i nastavljaju školovanje u inozemstvu, no i u naše škole dolaze učenici iz stranih zemalja kojima je hrvatski nepoznat jezik.

Odlukom Vijeća Europe 26. rujna obilježava se i naglašava važnost europske mnogojezičnosti. Europa zaista posjeduje iznimno jezično bogatstvo. Na našem kontinentu govori se preko šezdesetak različitih jezika i dijalekata. Važnost njihovog očuvanja naglašava i Europska unija ne samo simbolično riječima i obilježavanjem svakog rujna, nego i djelima: EU nije izabrala službeni jezik/jezike komunikacije, nego prihvaća sve jezike svojih članica kao službene jezike Europske unije.

Svake godine u nastavi njemačkog jezika provodimo projekt kojim obilježavamo ovaj dan.
Cilj projekta je prije svega da učenici osvijeste važnost učenja stranih jezika, ali i da im sam projekt bude zabavan te da kroz njega nešto novo nauče.

Ove godine radili smo istraživanje koliko se stranih jezika govori na našoj školi. Učenici su anketirali svoje učitelje, članove naše pedagoške službe, svoju braću i sestre, ali su i sami odgovarali na pitanja koje još strane jezike (osim engleskog i njemačkog) bi željeli tijekom svog školovanja učiti.

Rezultate ovog zanimljivog istraživanja možete vidjeti u priloženoj prezentaciji.

U projektu su sudjelovali učenici 4. razreda PŠ Cvetković, 4a, 5a, 5b, 5c, 6a, 6b, 6c razreda matične škole.
Već smo u ovogodišnju anketu uključili kao ispitanike i roditelje, te djedove i bake; a sljedeće godine namjeravamo u anketiranje uključiti još širu populaciju te ćemo, kad objedinimo rezultate, dobiti sliku o poznavanju stranih jezika na području Jaske i okolnih mjesta koja gravitiraju našoj školi.

Projekt je osmislila i koordinirala Marija Galović, prof. njemačkog jezika.


Osnovna škola "Ljubo Babić" Jastrebarsko